CP

Suite des activités déjà envoyées par mail.

Langue Vivante Régionale
Semaine 1.

FICHE 1 
Activité : 15 à 30 minutes, récréatives et culturelles
Le thème de la semaine : Kan i rès la kaz akoz i gingn pi sortir
Découverte d’un artiste : Arnaud Dormeuil, http://www.vollard.com/spip.php?article7
Une chanson : https://www.youtube.com/watch?v=H_-ZZDO1Uu0 (à faire écouter aux élèves de CP)
Paroles (retranscrites, après écoute, par FG)
Refrin :
Rès la kaz kafrine
Déor la pa bon
La vi ou i mazine
La vi sé t’inn shanson
Lès amwin alé oté
Mwin néna kouraz
Lès amwin alé mon koté
Konm si mwin ton garson
Depui 7 an
Ou sava lékol
Ma rod in travay po mon partikilié
In bon fanm kréol
I sar pa lékol
I okip son ménaz
E li pas balé
A 16 an mi kour
Apré lamour
Pou fé le bonèr mon konpanyon
Talèr dan 9 moi
Ton vant déza ron
Ton zoli kèr la fine alé maron
Mwin néna 20 an
Mi ve prann lavion
Voir an métropol
Kouék sé zot fason
Ton péi La Rénion
Ton papa, ton momon
Demin lé sir ta oubli ton nasyon
Kosa i vé dir :
– Prann son partikilié ?
– Alé maron ?

FICHE 2

Activité : 15 à 30 minutes, récréative et culturelle.

Le thème de la semaine : Kan i rès la kaz akoz i gingn pi sortir.

Découverte d’un personnage emblématique de la cuisine réunionnaise : Christian Antou

Une recette facile: Bonbon banane.

Fiche adaptée en créole en ayant comme source : https://guide-reunion.fr/recette-beignet-banane-sans-oeuf/

1. Ekout Christian Antou done anou le resèt (3 minit 30 segond) :

https://www.youtube.com/watch?v=fPBToHAWOdI

2. Aou pou fé astèr. PANGAR : fé sa èk in gran moune koté ou pou pa i bril aou !

Resèt bonbon banane.

Sat i fo (pou 4-6 moune)

  • 3 gro banane oubien 6 ti banane
  • 200-300 grame farine 
  • 100 grame dosik
  • 1/3 lit delé oubiensa delo
  • 1 ti kiyèr levir shimik oubiensa bikarbonat
  • Pou sat i vé, soman lé pa oblizé : 1 bout gous vaniy, kardamone, desik glas kan la fine paré.

Le resèt

  • Plish èpisa kraz bann banane èk in fourshèt dan in gran bol. 
  • Mèt le farine épisa mélanz bien.
  • Mèt le levir èk le sik épisa mélanz bien.
  • Mèt delé oubiensa delo.
  • Kraz bien la pat soman pa tro an lo, pa tro dir.  
  • Fé shof luil dan inn marmit.
  • Fé bann ti boul èk la pat (sanm 2 kiyèr oubiensa sanm la min), é mèt ali dousman dan le luil sho (dépoz èk in kiyèr, pou pa i bril aou!). PANGAR : fé sa èk in gran moune pou pa i bril aou !
  • Kan la fine bien doré shak koté, mèt bann bonbon si in papié i absorb le troplin d’luil.
  • Pou sat i vé : fane an farine desik glas avan manzé

Alon fèr!